Odrody madeirských vín: Sercial
Odroda Sercial pravdepodobne pochádza z regiónu Bucellas neďaleko Lisabonu, kde bola tradične pestovaná pod názvom Esgana Cao. Po dovezení na Madeiru ju premenovali na Sercial. Táto odroda je charakteristická veľkými trsmi stredne veľkých bobúľ s tenkou šupkou. Sercial sa vyznačuje neskorým dozrievaním a odolnosťou voči múčnatke. Produkujú sa z neho suché fortifikované vína, ktoré len zriedka dosahujú viac ako 11% alkoholu pred fortifikáciou. Vína sú pozoruhodne svieže a zároveň intenzívne, s prenikavou arómou.
Sercial sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach okolo 800m, najmä na severe ostrova, v oblasti Porto Moniz, no vinohrady nájdeme aj v Jardim de Serra. Hrozno sa zbiera ako posledné z celej úrody a víno dozrieva dlhšiu dobu.Zo Sercialu sa na Madeire produkujú suché fortifikované vína, príznačné topázovou farbou so zlatými odtieňmi. Vína sú suchšie, s výraznou kyselinkou. Aróma Vás očarí hrejivými tónmi sušeného ovocia, dreva a skaramelizovanej pomarančovej kôry. Chuťové poháriky potešia nuansy orechov, karamelu a sušených fíg. Najčastejšie sa používa ako aperitív. Niektoré Sercialy pripomínajú svojou chuťou suché sherry Oloroso.